امروز : جمعه ۱۴۰۳ دهم فروردين
سامانه اطلاع رسانی و خرید و فروش برج ها و مجتمع های تجاری ایران
سامانه اطلاع رسانی و خرید و فروش برج ها و مجتمع های تجاری ایران

کارگزاری فروش - مهندس سراج 09152088361


 ساختمان‌های لوكس، نماد اختلاف طبقاتی یا رشد تولید ناخالص ملی؟

تاريخ : ۱۳۹۴/۸/۳۰

اما اینكه سازندگان در سال های اخیر به تولید و ساخت خانه های لوكس متمایل شده اند از نگاه كارشناسان حاوی پیام های مثبت و البته منفی برای اقتصاد كشور است. بنا به اظهارات كارشناسان اقتصادی عدد 20 میلیارد دلاری كه عبده تبریزی اعلام كرده، بر اساس شواهد و قرائن می تواند عددی منطقی و قابل پذیرش باشد و البته آنها نسبت به تبعات منفی انباشت سرمایه ها در تولید خانه های لوكس هشدار داده اند و ورود دولت برای آزادسازی این سرمایه های انباشت شده را ضروری دانسته اند.

دو نگاه متفاوت به خانه های لوكس

در این باره یك كارشناس اقتصادی معتقد است افزایش اختلاف میان دهك های درآمدی جامعه منجر به ایجاد شدن دارایی های گران قیمت می شود. دكتر هادی حق شناس در گفتگو با خبرنگار صما با اشاره به ارزش 20 میلیارد دلاری خانه های لوكس خالی از سكنه در كشور، گفت: این عدد بر یك حساب سرانگشتی به راحتی به دست می آید و قطعا چنین رقم بزرگی منطقی به نظر می رسد.

وی ادامه داد: به طور كلی زمانی كه فاصله بین دهك های درآمدی جامعه اختلاف ایجاد می شود دارایی های گران قیمتی از جمله خودروهای چند صد میلیون تومانی و خانه های لوكس چند میلیاردی ایجاد می شود.

حق شناس با تاكید بر اینكه ایجاد دارایی های گران قیمت از دو منظر قابل بررسی است، توضیح داد: دارایی های گران قیمت از یك بعد می تواند مطلوب و از نگاهی دیگر اثراتی منفی دارد. به طور كلی برخی افراد پردرآمد تمایل دارند كه از درآمد خود مطابق با سلیقه و سبك زندگی خود استفاده كنند كه این مسئله چندان نمی تواند نامطلوب باشد اما اگر دهك های پردرآمد به منظور فرار از كاهش ارزش حساب های جاری خود به سمت دارایی هایی گران قیمت مثل خودرو و مسكن می روند این موضوع منفی است چرا كه وقتی ثروتی خلق می شود تا جایی كه بخواهد مورد استفاده شخصی و معمول قرار بگیرد مثبت و اگر صرفا استفاده مد نظر نباشد و آن دارایی ثروت تلقی شود یك نوع خارج شدن ثروت از بخش تولید به بخش دارایی های ثابت است.

این كارشناس اضافه كرد: در پایتخت و بعضی كلان شهرها دهك های پردرآمد دارای چنین واحدهای مسكونی گرانی هستند. اما برخی با این هدف به ساخت خانه های لوكس روی می آورند تا ارزش سرمایه آنها از بین نرود و در زمان مناسب آن را به فروش برسانند و این پدیده خوبی نیست اما اگر هدف از ساختن استفاده كردن باشد می تواند مطلوب بادشد.

حق شناس با اشاره به اینكه فاصله میان دهك های درآمدی مختص پایتخت نیست، خاطرنشان كرد: فاصله گرفتن دهك ها مختص تهران نیست بلكه در حال حاضر در بسیاری از شهرهای كوچك و حتی روستاها نیز چنین پدیده ای وجود دارد و به همین دلیل خانه های لوكس به صورت پراكنده در این مناطق نیز دیده می شود اما فراوانی آن در تهران بیشتر است.

خانه هایی برای انباشت سرمایه

اما یك كارشناس دیگر حوزه مسكن براین باور است كه تغییر ذائقه برخی سازندگان به سمت لوكس سازی نشان دهنده رشد تولید ناخالص ملی است كه البته در حال حاضر به دلیل ركود تورمی این خانه ها بدون تقاضا مانده اند.

بابك حاجیان با تاكید بر اینكه دولت باید با اتخاذ سیاست هایی این انباشت ثروت را رفع كند، گفت: دلیل آغاز ساخته شدن خانه های لوكس مثبت و قابل دفاع است چرا كه در یك زمانی سرمایه ها در بانك ها خوابیده و راكد باقی مانده بود اما یك عده این پول ها را به مسكن لوكس تبدیل و همزمان تولید اشتغال كردند واین دلیل مطلوب و مبارك است و البته تمام این روند حاكی از رشد تولید ناخالص ملی و داخلی بوده است. اما در حال حاضر دولت ها باید انباشت ثروت را رفع كنند و با گردش نقدینگی و افزایش قدرت خرید مردم قطعا این واحدها به فروش می روند.

وی با اشاره به برخی انتقادها از تولید خانه های لوكس ، خاطرنشان كرد: برخی نسبت به لوكس سازی انتقاد دارند اما در واقع باید از مخالفان پرسید مگر ایرادی دارد به جای آنكه سرمایه ها صرف خرید و فروش ارز شود در بخش ملك سرمایه گذاری شود. در واقع اشكال از آنجایی آغاز شد كه تورم ركوی بر اقتصاد حاكم شد و امروز ما به شدت نیازمند نقدینگی هستیم .

حاجیان اضافه كرد: مشكلی كه وجود دارد این است كه بسیاری از دلارهای حاصل از فروش نفت از بخش واقعی اقتصاد خارج هستند و پول از رده خارج شده باید به اقتصاد و تولید بازگردد.

این كارشناس انباشت ثروت را مختص خانه های لوكس ندانست و افزود: باید این نكته را مد نظر قرار دهیم كه انباشت سرمایه فقط در خانه های لوكس نیست بلكه به عنوان مثال در مسكن مهر نیز چنین اتفاقی افتاده و شاهد آن هستیم.

وی خاطرنشان كرد: دولت باید تلاش كند تا طرح مسكن مهر پایان یابد و متقاضیان اقساط وام ها پرداخت كنند و این پول حاصل از اقساط وام در تولید ملك های دیگر مصرف شود.

«رفاه نسبی» محلی از اعراب ندارد

حاجیان همچنین با تاكید بر اینكه رفاه نسبی و ساخت و به فروش رفتن خانه های لوكس هیچ ایرادی ندارد، توضیح داد: اتفاقا زاغه نشینی و زندگی خانه های بی كیفیت نامطلوب است و اگر به سمت لوكس سازی برویم موضوع بدی نیست.

وی ادامه داد: به طور كلی گام برداشتن به سمت رفاه و زندگی باكیفیت موضوعی مثبت است مثلا در چند سال گذشته درب های ریموت دار فقط مختص برخی ساختمان ها بود اما الان در اكثر ساختمان ها وجود دارد همچنین آیفون تصویری الان در بیشتر ساختمان ها بكار می رود و این حركت به سمت رفاه بسیار خوب است.

انتقاد از عدم استفاده از مصالح داخلی در لوكس سازی

اما یكی از مشكلات عمده ای كه در ساخت املاك لوكس وجود دارد عدم بكارگیری از مصالح تولید داخل است. حاجیان معتقد است كه هر ساخت وساز و سرمایه گذاری كه منجر به رونق و فعال شدن اشتغال خارجی به جای اشتغال داخلی شود دیگر قابل دفاع نیست و اگربه جای استفاده از مصالح ایرانی عمدتا از مصالح خارجی استفاده شود این موضوع منفی است چرا كه در هر حال اولویت استفاده از تولیدات داخل است.

وی افزود: چالش بزرگی كه در ساخت و سازهای لوكس وجود دارد این است كه علی رغم صرف هزینه های بالا متاسفانه اشتغال ایرانی فعال نمی شود چرا كه عمدتا از مصالح خارجی استفاده می شود.

صما