انرژي خورشيد يکي از منابع تامين انرژي رايگان، پاك و عاري از اثرات مخرب زيست محيطي است که از دير باز به روشهاي گوناگون مورد استفاده بشر قرار گرفته است. بحران انرژي در سالهاي اخير، کشورهاي جهان را بر آن داشته که با مسائل مربوط به انرژي، برخوردي متفاوت نمايند که در اين ميان جايگزيني انرژيهاي فسيلي با انرژيهاي تجديدپذير و از جمله انرژي خورشيدي به منظور کاهش و صرفهجويي در مصرف انرژي، کنترل عرضه و تقاضاي انرژي و کاهش انتشار گازهاي آلاينده با استقبال فراواني روبرو شده است.
به طور متوسط خورشيد در هر ثانيه 1020*1.1 كيلووات ساعت انرژي ساطع ميكند. از كل انرژي منتشر شده توسط خورشيد، تنها در حدود 47% آن به سطح زمين ميرسد. اين بدان معني است كه زمين در هر ساعت تابشي در حدود 60 ميليون Btu دريافت ميکند.
يعني انرژي ناشي از سه روز تابش خورشيد به زمين برابر با تمام انرژي ناشي از احتراق كل سوختهاي فسيلي در دل زمين است و بنابراين ميتوان نتيجه گرفت كه در اثر تابش خورشيد به مدت چهل روز، ميتوان انرژي مورد نياز يک قرن را ذخيره نمود. بنابراين با به كارگيري كلكتورهاي خورشيدي ميتوان تا حدودي از اين منبع انرژي بيپايان، پاك و رايگان استفاده كرد و تا حد بسيار زيادي در مصرف سوختهاي فسيلي صرفه جويي نمود
موقعيت كشور ايران از نظرميزان دريافت انرژي خورشيدي
كشور ايران در بين مدارهاي 25 تا 40 درجه عرض شمالي قرار گرفته است و در منطقهاي واقع شده كه به لحاظ دريافت انرژي خورشيدي در بين نقاط جهان در بالاترين ردهها قرار دارد. ميزان تابش خورشيدي در ايران بين 1800 تا 2200 كيلووات ساعت بر مترمربع در سال تخمين زده شده است كه البته بالاتر از ميزان متوسط جهاني است. در ايران به طور متوسط ساليانه بيش از 280 روزآفتابي گزارش شده است كه بسيار قابل توجه است و جهت استفاده برای تامین برق مصرفی مجتمع های مسکونی و برج ها و سازمان ها و ادارات بسیار مناسب می باشد.
ويژگيهاي استفاده از انرژي خورشيدي
كاربرد انرژي خورشيدي