شهرمقدس مشهد به عنوان دومین كلان شهر مذهبی جهان و مركزیت استان خراسان رضوی باحدود 600 كیلومتر مرز مشترك با كشورهای آسیای میانه و افغانستان از موقعیت و جایگاه سیاسی، مذهبی، اقتصادی، اجتماعی و جغرافیایی ویژه و ممتازی برخوردار است.
وجود معنوی و با بركت بارگاه ملكوتی حضرت رضا (ع) موجب شده تا شهر مشهد از روند رشد و افزایش جمعیت و توسعه شهری قابل ملاحظه ای برخوردار شود. بر اساس مطالعات و برآوردهای انجام شده، جمعیت این شهر كه در حال حاضر حدود 3 میلیون نفر است، تا سال 1400 بالغ بر 4 میلیون نفر خواهد شد .
در كنار افزایش جمعیت شهر مشهد، جمعیت زائر و مسافر واردشده به این شهر نیز سالانه در حال افزایش است. طبق مطالعات مشاور طرح جامع مشهد، تعداد سالیانه زائر و مسافر واردشده به مشهد درسال 1347 حدود یك میلیون نفر بوده، درحالی كه طبق آمارهای اعلام شده از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، تعداد زائر داخلی و گردشگر خارجی واردشده به مشهد در سال 1386 بالغ بر 20 میلیون نفر برآورد شده كه نشان دهنده آن است كه طی مدت مذكور تعداد زائر و مسافر واردشده به مشهد حدود 20 برابر شده است.
همچنین طبق برنامه های توسعه آتی شهرمشهد، تعداد زائر و مسافر پیش بینی شده برای این شهر در افق زمانی 1404 حدود 40 میلیون نفر برآورد شده است .در كنار تغییرات و تحولات اجتماعی و اقتصادی داخلی شهر مشهد، در سال های اخیر تحولاتی در شرایط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آسیای میانه و افغانستان به عنوان همسایگان استان خراسان رضوی و نیز کشورهای عربی منطقه به وجود آمده كه این تغییرات و تحولات، شرایط و زمینه های هم كاری گسترده ای بین استان با كشورهای فوق به ویژه در زمینه گردشگری مذهبی و پذیرایی از زائران و گردشگران خارجی فراهم نموده است.
مطالعات و تحقیقات انجام شده در ارتباط با امكانات و مراكز تفریحی، گردشگری و خدماتی موجود شهر مشهد، نشان دهنده آن است كه در این زمینه كمبودها و نارسائی های وجود دارد و ساخت این نوع كاربری ها به جز ایجاد فضاهای اقامتی و پذیرایی محدود، متناسب با موقعیت و جایگاه ویژه سیاسی، مذهبی، اقتصادی و اجتماعی این شهر و روند رو به رشد آن صورت نگرفته است. زیارت اماکن مذهبی و مقدس به تنهایی تمام مدت سفر گردشگری - زیارتی را به خود اختصاص نمی دهد و گردشگران مایلند تا ترکیبی از جاذبههای مذهبی، تاریخی، تفریحی و سایر انواع گردشگری را تجربه نمایند و نیازمندی هایی را به وجود می آورند که می بایست توسط جامعه میزبان پاسخ داده شود. اقتصاد پرحجم و گسترده گردشگری زیارتی ناشی از این است كه زائر گردشگر علاوه بر دریافت های دینی به تجارب با ارزش دیگری دست یابد و آن را به عنوان دستاورد سفر با خود ببرد.
شركت صد آبشار اخلمد خراسان با شناخت صحیح از مزیت ها و ویژگی های منطقه و پس از مطالعات وبررسی های كارشناسی لازم نتیجه گیری نمود كه ایجاد یك منطقه تفریحی، گردشگری و اقامتی در همجواری با شهر مقدس مشهد برای ارایه خدمات مورد نیاز زائران و مجاوران امام هشتم (ع) در ابعاد تفریح، تفرج، اقامت موقت و خرید سوغات و محصولات محلی، لازم وضروری است.
به همین منظور با خرید اراضی مورد نیاز و اخذ مجوزهای لازم از دستگاه ها و مراجع ذی ربط اقدام به تعریف طرحی عظیم به عنوان (منطقه توریستی تفریحی و اقامتی اخلمد) در منطقهی بکر و منحصر به فرد و با برخورداری از جاذبه های اقلیمی و طبیعی متعدد نمود.
آبشار اخلمد دیواره های عمودی و بلند كوه های آن، هوای پاكیزه و ییلاقی و انواع میوه های گردو، سیب درختی و گیلاس آن مشهور است. در مدخلدره اخلمد بندی است كه به همت و یا در زمان بایسنقر میرزای تیموری فرزند شاهرخ و حاكم توس در نیمه اول سده نهم ساخته شده است که ازجاذبه های تاریخی منطقه اخلمد می باشد. آبادی ییلاقی اخلمد در میان دره باصفائی از رشته كوه های بینالود در شمال غربی واقع شده كه كوه های نیران اخلمد در جهت شرقی و كوه منیژه (كچه) در جهت جنوب شرقی و جنوبی كوه پرو (فارآب) در شمال غربی روستا را احاطه كرده اند و بدین جهت روستا، در زمره روستاهای كوهستانی محسوب می شود.
دره اخلمد دارای دیواره های صخرهای با ارتفاع حدود 200 تا 300 متر می باشد که یکی از بزرگترین مناطق برای ورزش مفرح سنگ نوردی در ایران می باشد. از دیواره های معروف آن می توان به (دیواره سفید، اللهاکبر، عقاب و...) اشاره نمود.
اهداف پروژه صد آبشار اخلمد :
اجرای چنین طرحهایی سبب ایجاد اشتغال پایدار و مولد برای چندین هزار نفر به طور مستقیم و غیر مستقیم میشود .• اجرای این چنین طرحهایی سبب جذب سرمایه های داخلی و خارجی خواهد شد .
• رونق گردشگری طبیعی (بوم گردی) و ایجاد شور و نشاط در سطح جامعه که موجب کاهش آسیب های اجتماعی خواهد گردید .
• این طرح نمونه ای از ارائه خدمات جامع به زائرین و مجاورین می باشد .) از لحاظ كاربری های تفریحی ، تجاری ، اقامتی و فرهنگی و … (
• ایجاد تفرجگاه سالم و فضای گذران اوقات فراغت جهت شهروندان و گردشگران چنین طرحهایی اوقات فراغت خانواده ها را پر نموده و لحظات خاطره انگیزی برای آنان ایجاد مینماید.
• تحقق ایده تفریح ، تفرج ، اقامت موقت و خرید رضایتمند به صورت یكجا برای مراجعه کنندگان امکان پذیر می گردد.
• ارتقاء توریسم ورزشی با بهرهگیری از جاذبههای طبیعی منطقه وبه ویژه صخرهها و دیوارهای سنگی منحصر به فرد آن از دیگر كاركردهای طرح میباشد.
• جذب گردشگران كشورهای حاشیه خلیج فارس و آسیای میانه و جذب مسافران و توریستهای ایرانی (شهروندان مشهد و دیگر نقاط كشور كه خستگی زندگی ماشینی، آنها را بهتفرجگاههای توریستی در كشورهای همسایه میكشاند، از این امكانات استفاده می نمایند ) موجب تحقق توسعه پایدار مبتنی بر استعدادهای منطقه خواهد گردید.
در این طرح که فرایند طراحی آن توسط مشاورین و متخصصین مجرب داخلی وخارجی در دست انجام است ، فضاهایی نظیر متل، ویلاهای اقامتی، آلاچیق ها، بازار صنایع دستی و سوغات محلی، مجموعه رستوران های مدرن و سنتی، مجموعه ورزشهای آبی ، آبشارهای مصنوعی، پیست های دوچرخه سواری و موتورسواری، دریاچه مصنوعی جهت قایق رانی و بازیهای آبی ، باغ مشاهیر، باشگاه اسب سواری ، سایت کایت سواری و بازیهای پروازی، فضاهای جانبی نظیر مسجد، تالار اجتماعات ، سالنهای همایش ، کلینیک درمانی و ... پیش بینی گردیده است .