امروز : شنبه ۱۴۰۳ سوم آذر
سامانه اطلاع رسانی و خرید و فروش برج ها و مجتمع های تجاری ایران
سامانه اطلاع رسانی و خرید و فروش برج ها و مجتمع های تجاری ایران

کارگزاری فروش - مهندس سراج 09152088361


  اگر نگران زلزله هستیم باید به مدیریت علمی بها دهیم

تاريخ : ۱۳۹۶/۱۰/۶
محسن هاشمی در پایان بازدید از پژوهشگاه زلزله شناسی ایران اظهار داشتطبیعی است که با توجه به اتفاقات اخیر به ویژه زلزله ملارد که ۵.۲ ریشتر شدت و همچنین شتاب نسبتا زیادی نیز داشته است، به بحث علمی موضوع زلزله وارد شویم و این بازدید در این راستا صورت گرفته است.

وی ادامه داد: خوشبختانه کارشناسان این مرکز از درجه علمی بالایی برخوردارند و آنچه امروز در این بازدید ارائه شد گزارش گیری از رفتار و فعالیت گسل‌های کشور در بیست سال اخیر بود که نشان می‌دهد ما در بعد گزارش گیری از زلزله‌های کشور، وضعیت مناسبی داریم و به طور کامل زلزله‌های ایران را رصد می‌کنیم.

رئیس شورای شهر تهرانافزود: این پژوهشگاه دستگاه‌های به روز و بر خطی را در سراسر کشور و نیز اطراف تهران نصب کرده اند که البته اطلاعات و داده‌های دیگر دستگاه‌ها از جمله دستگاه‌های مربوط به ژئوفیزیک دانشگاه تهران، وزارت علوم تحقیقات و وزارت راه و مسکن و شهر سازی را نیز رصد می‌کنند.

وی بیان کرد: از فعالیت‌های این پژوهشگاه نیز می‌توان به گسیل داشتن دستگاه‌های پرتابل این پژوهشگاه به مناطق زلزله زده اشاره کرد تا رفتار گسل‌ها به صورت دائم رصد شود و در حال گزارش گیری باشد.

هاشمی تصریح کرد: در همین زلزله اخیر نیز چنین اقدام شد و در حال حاضر این پژوهشگاه به طور دائم و دقیق رفتار گسل‌های تهران را رصد می‌کنند و این اطمینان وجود دارد که اگر در رصد رفتار گسل‌های تهران خطری احساس شود این پژوهشگاه می‌تواند به فوریت به ستاد بحران تهران و کشور اعلام نماید و آنان نیز تصمیم گیری کنند و متعاقبا به مردم اطلاع رسانی نمایند.

وی اظهار کرد: موضوعی که باید مورد توجه قرار گیرد این است که پدیده‌هایی مانند زلزله نیاز به بررسی‌ها و تحلیل‌های علمی دارند و لذا باید اجازه دهیم افراد متخصص و با دانش که این پدیده‌های را به صورت علمی و بر پایه داده‌های علمی رصد می‌کنند در مورد آن اظهار نظر کنند.

رئیس شورای شهر تهرانافزود: به طور حتم این مراکز علمی گزارش‌های خود را به ستاد بحران کشور و تهران می‌دهند و اگر لازم باشد این مراجع به طور رسمی در مورد زلزله اظهار نظر می‌کنند.

مجید فراهانی رییس کمیته بودجه شورا در جریاناین بازدید که از آزمایشگاه‌های مجهز این پژوهشگاه نیز صورت گرفته بود، گفت: این پژوهشگاه شامل ۴ پژوهشکده مجزا است و امکانات خوبی دارد که در صورت حمایت می‌تواند خدمات خوبی به مردم و جامعه صنعتی بدهد.

وی ادامه داد: این امکاناتی که امروز مشاهده کردید می‌تواند در راستای تست انواع سازه‌های صنعتی کمک کند و پروژه‌های وزارت نیرو و سد‌ها و وزارت نفت می‌توانند از خدمات این آزمایشگاه استفاده کنند تا ببیند سازه‌ها تا چه میزان استحکام در برابر زلزله دارد. برای مثال پالایشگاه تهران را در نظر بگیرید اگر در هنگام فعالیت زلزله‌ای رخ دهد و واحد آیزو ماکس آن صدمه ببیند فاجعه‌ای در منطقه ری اتفاق خواهد افتاد یا سدی که ساخته می‌شود اگر از طریق تست‌های مخرب بررسی نشود می‌تواند آسیب ببیند و سیل راه بیافتد؛ لذا چنین سازه‌هایی باید از طریق تست‌های چنین مراکز علمی بررسی شوند و این پژوهشگاه چنین امکانی را فراهم آورده است.

فراهانی با بیان اینکه اگر خواهان حاکمیت علمی در جامعه هستیم باید به این مراکز بها دهیم؛ و حضور ما (اعضای شورای پنجم) در این پژوهشگاه این پیام جدی را دارد که بیش از گذشته به جامعه علمی بها خواهیم داد، تصریح کرد: اگر از زلزله نگران هستیم باید لوازم پیشگیری، مدیریت، پیش بینی و آمادگی در برابر زلزله را بر اساس نظرات علمی دانشمندان خودمان را فراهم آوریم.

وی افزود: اگر ما نگران زلزله هستیم باید به مدیریت علمی بها دهیمنگرانی مردم از طریق سیستم‌های علمی برطرف می‌شود؛ لذا ما در شورای شهر آماده هر گونه حمایت از چنین مراکز علمی هستیم؛ چه از نظر ارتباط با شهرداری ها، تدوین قوانین، ارتباط با وزارتخانه‌ها، دولت و مجلس شورای اسلامی.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران تصریح کرد: باید حمایت همه جانبه از این مراکز به عمل آید چه از طریق تامین اعتبار و چه از طریق تخصیص اعتبار. مدیریت شهری و شهرداری‌ها باید کاملا با مراکز علمی هماهنگ باشند و تسهیلات در اختیار پژوهشگاه قرار دهند. باید این مراکز حمایت شوند البته نه تنها از سوی مدیریت شهری بلکه از سوی سایر دستگاه ها.

هزینه برای مراکز علمی سبب جلوگیری از خسارت‌های فاجعه بار را خواهد شد

مرتضی الویری رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران نیز در این بازدید گفت: هزینه کرد برای این مراکز در مقابل هزینه‌هایی که امروز در بخش‌های گوناگون می‌شود ناچیز است، اما می‌تواند از بروز خسارت‌های فاجعه بار جلوگیری کند؛ لذا نباد لحظه‌ای در تجهیز این مراکز علمی درنگ کنیم.

وی افزود: بعد از وقوع زلزله هزینه‌های بسیاری را متحمل می‌شویم و لذا یکی از مواردی که می‌تواند پیشگیری کند از چنین مسائلی، هزینه کرد برای چنین مراکز علمی است.

الویری تصریح کرد: باید جایگاه مراکز علمی و اهمیتی که این مراکز دارند درک شود.

بر اساس گزارش سایت شورای شهر، گفتنی است محسن هاشمی رییس شورا به همراه مجید فراهانی، احمد مسجد جامعی و مرتضی الویری از پژوهشگاه زلزله شناسی ایران و نیز آزمایشگاه آن بازدید کردند و در این بازدید گزارش‌های زلزله‌های اخیر تهران، ملارد و سر پل ذهاب و نیز زلزله‌هایی ۲۰ سال اخیر که از سوی این پژوهشگاه تهیه شده بود به اعضای شورا ارائه شد که این پژوهشگاه دارای ۴ پژوهشکده؛ زلزله شناسی، سازه، مدیریت و خطر پذیری، ژئوتکنیک است.

از جمله ادوات آزمایشگاهی این پژوهشگاه می‌توان به میز لرزه، سانتریفیوژ مدل سازی شتاب زمین، دیوار لرزه نگاری و نحوه وارد شدن نیرو‌ها در ابعاد مختلف اشاره کرد.

در این بازدید توضیح داده شد که زلزله ملارد در وسعتی بالغ بر ۳ کیلومتر در ۳ کیلومتر رخ داده در حالی که این میزان برای زلزله بم ۲۰ در ۱۲ کیلیومتر، برای رودبار ۲۰ در ۲۰ کیلومتر، و برای ژاپن ۱۳۰۰ در ۳۰ کیلومتر بوده است. این در حالی است که یک زلزله ۵ ریشتری امواجش تا ۱۰ هزار کیلومتر ساطع می‌شود.