امروز : پنجشنبه ۱۴۰۳ اول آذر
سامانه اطلاع رسانی و خرید و فروش برج ها و مجتمع های تجاری ایران
سامانه اطلاع رسانی و خرید و فروش برج ها و مجتمع های تجاری ایران

کارگزاری فروش - مهندس سراج 09152088361


  گرفتاری ما جاانداختن آیین‌نامه‌های انرژی است/ پای اجرای مباحث مقررات ملی می‌لنگد

تاريخ : ۱۳۹۶/۹/۱۷

بهروز گتمیری در گفت‌و گو با سایت صما با بیان این مطلب افزود: مسئله دیگر در این حوزه بحث اقتصادی آن است که به دلیل ارزان بودن قیمت انرژی، افراد به راحتی از آن­ عبور می کنند.

وی در ادامه تاکید کرد: البته استدلال من این نیست که باید انرژی گران شود تا مصرف آن کم شود، اما به طور کلی ارزان بودن قیمت انرژی در کشور، با هزینه هایی مقایسه می شود که برای جلوگیری از اتلاف انرژی صرف می شود. به همین دلیل افراد ترجیح می دهند که در کوتاه مدت، هزینه ای را برای این منظور صرف نکنند و در طول زمان هزینه بیشتری برای آن بپردازند.

گتمیری با بیان اینکه در این حالت مردم هزینه ای را که در طول زمان برای این منظور صرف می کنند لمس نمی کنند، ادامه داد: اما با این قضیه کنار نمی آیند که این هزینه را به صورت یکجا بپردازند. بنابراین یک بخش از بهینه سازی مصرف انرژی مربوط به بحث آموزش، جاانداختن موضوع و فرهنگ سازی در این حوزه است و بخش دیگر هم شامل مباحث اقتصادی است.

رییس جامعه مهندسان مشاور درعین حال با بیان اینکه گرفتاری ما جاانداختن آیین نامه های بهینه سازی مصرف انرژی است افزود: در تمام مباحث مقررات ملی ساختمان، بحث جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمان ها قید شده است، اما در تمام مباحث مقررات ملی چه در حوزه لرزه ای و چه در حوزه انرژی و چه در حوزه ساخت و سازهای با معماری خوب، پای اجرا در مملکت ما می لنگد.

جاانداختن کدها نیازمند اقدام ترویجی زیربنایی است

گتمیری در ادامه با بیان اینکه­ ضوابط بسیار مناسبی در عرصه های متفاوت وجود دارد که جانیفتاده است، بیان کرد: به طور کلی در دنیا این گرفتاری وجود دارد که همه به دنبال جاانداختن این ضوابط در کوتاه مدت هستند. یعنی بعد از اینکه کدها نوشته شد، به این فکر می افتند که چگونه این کدها را جابیندازند که عملیاتی شود.

وی با بیان اینکه کدهای نوشته شده در بخش صرفه جویی در مصرف انرژی در یک سیستم جامع پایدار عملا اجرایی نمی شود، بیان کرد: درواقع اجرایی شدن این کدها کار امروز و فردا نیست و باید یک اقدام ترویجی زیربنایی در این بخش انجام گیرد.

گتمیری تمهیدات تشویقی و تنبیهی را هم در زمینه جاانداختن این آیین نامه ها موثر برشمرد و ادامه داد: در این حوزه صرفا یک بعد خاص مطرح نیست و وجوه اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی و فنی هم مطرح است و راه درازی در اجرای این موارد داریم.

ساختمان‌های ما را مهندسان طراحی نمی‌کنند و نمی‌سازند

رییس هیأت مدیره انجمن ژئوتکنیک ایران در پایان گفت: اصولا وقتی انرژی در مملکت ما ارزان است، در زمینه جلوگیری از اتلاف آن کمتر توجه می شود و افراد تلاش بیشتر برای کاهش مصرف انرژی را با میزان هزینه ای مقایسه می کنند که برای آن صرف می کنند. درواقع هرچه انرژی گرانتر باشد، این قیاس در ذهن افراد پررنگتر است و هرچه انرژی ارزانتر باشد، مردم در سرمایه گذاری برای جلوگیری از اتلاف انرژی کم دقتتر هستند.

وی در پاسخ به اینکه در طراحی ساختمان ها چقدر به بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان ها توجه می شود گفت: اگر ساختمان به طور مهندسی ساخته شود، آیین نامه های نوشته شده رعایت می شود؛ اما گرفتاری کلان ما در تمام عرصه ها این است که بسیاری از ساختمان های شخصی ساز کشور توسط مهندسان طراحی نمی شوند و نیز توسط مهندسان ساخته نمی شوند.

ضایعه ساخت و ساز، بی دقتی در اجرای ساختمان‌ها است

به گفته این مسئول، به دلیل انجام ندادن دیتیل های اجرایی در طول دوره ساخت، اتلاف بزرگی در بخش انرژی در طول عمر ساختمان‌های تجاری و مسکونی اتفاق می افتد. نمونه بارز این مسئله در خرابی‌های زلزله قابل مشاهده است که غفلت از اصول فنی و مهندسی ساختمان‌ها، موجب خسارت های بسیار درصورت وقوع زلزله می شود.

گتمیری در پایان با اشاره به نقش ویژه مهندسان مشاور در طراحی ساختمان ها، مسئله ضایعه ساز در این حوزه را بی دقتی در اجرای ساختمان ها برشمرد و گفت: عدم دقت در بخش اجرا می تواند ضایعه آفرین تر از حوزه فعالیت مهندسان مشاور باشد.

وی خاطرنشان کرد: درواقع مهندسان مشاور حداقل ها را انجام می دهند، اما همین حداقل ها که بیشتر باید در حوزه اجرا عملیاتی شود و به ظهور برسد، به سر انجام نمی رسد.

یادآور می‌‍شود سومین همایش ملی ساختمان پایدار، مصرف بهینه‌سازی انرژی با همکاری سه‌جانبه مجتمع رسانه‌ای راه و ساختمان ،سازمان نظام‌مهندسی کشور و مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در 20 و 21 آذرماه در محل مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برگزار خواهد شد.