محمدجعفر علیزاده در حاشیه چهارمین جلسه سومین همایش ملی ساختمان پایدار، مصرف بهینهسازی انرژی که در مرکز تحقیقات مسکن راه و شهرسازی برگزار شد، وی ابراز امیدواری کرد: سومین همایش ساختمان پایدار، مصرف بهینه انرژی به نتایج ملموستری برسد و این روند ادامه پیدا کند.
وی با تاکید بر اینکه فرهنگسازی در بخش انرژی موجب میشود تا بهینه سازی مصرف انرژی جزء مسائل دائمی و روزمره مردم قرار گیرد و بتوانند در این حوزه به نتایج خوبی برسند، گفت: بحث صرفهجویی در مصرف انرژی یک مسئله روز جهانی است.
علیزاده با بیان اینکه ما در ایران با بحران مصرف انرژی مواجهیم، افزود: ما در بخش مصرف انرژی بهشدت با استانداردهای جهانی فاصله داریم و سرانه مصرف انرژی در ایران چند برابر جهان است.
وی افزود: این معضل باید ریشهیابی شود تا ببینیم که ناشی از چه مسائلی است. چرا که مصرف بی رویه انرژی تبعات سنگینی را به دنبال دارد که ازجمله آنها می توان به تبعات اقتصادی وحشتناک، تبعات زیست محیطی، آلودگی هوا و دیگر مسائل مختلف اشاره کرد.
علیزاده با اشاره به اینکه این بحران انرژی در ابعاد مختلف ازجمله وسایل حملونقل، مصرف انرژی در ساختمانها و... قابل مشاهده است، اظهار کرد: به نظر میرسد که بهینه سازی مصرف انرژی بایستی در ابعاد مختلف یعنی هم در مقوله قیمتگذاری و هم در مقوله طراحی و اجرای ساختمان خود را نشان بدهد. بهنحوی که بتوانیم مطلوبیت را برای شهروندان مهیا و کاهش چشمگیری در مصرف انرژی ایجاد کنیم.
طرح مشکلات در همایش، نهادهای مسئول را مجاب به یافتن راهکار می کند
این مسئول همچنین با اشاره به تجربیات موفق کشورهای جهان در کاهش ملموس و قابل توجه مصرف انرژی گفت: این کاهش از طریق اقدامات متعدد و مختلفی به دست آمده است که در بخش استفاده از نوع مصالح و با استفاده از سیستمهای سرمایش و گرمایش مناسب انجام دادهاند.
علیزاده ادامه داد: علاوه بر این، از بعد دیگر با فرهنگ سازی توانستهاند در حوزه کاهش مصرف انرژی گام بردارند. ازجمله با مکانیزم قیمت و یا با مکانیزمهای تشویقی و تنبیهی متعدد و حتی ابعاد مختلف آموزشی از سطوح پایه، یعنی از مهد کودک و دبستان تا سطوح بالاتر توانستهاند موفق شوند.
وی تاکید کرد: این در حالی است که ما هنوز هم خانه های خود را بهقدری گرم میکنیم که از طرف دیگر مجبور می شویم پنجرهها را باز بگذاریم تا تنفس کنیم و ما در این ابعاد، با این بحران مصرف در ایران مواجه هستیم. لذا این مقولهای است که واقعا باید به آنها پرداخته شود.
علیزاده همچنین در پاسخ به اینکه آیا با توجه به عملکرد مجزا و جزیرهای نهادهای متولی شامل وزارت نفت، نیرو، راه و شهرسازی، جمع شدن این نهادها در یک همایش میتواند به همافزایی آنها کمک کند، گفت: طرح مسئله میتواند بعدا منجر به راهحلهایی شود و در این بخش باید یک شورای عالی بهینهسازی مصرف انرژی در کشور تشکیل شود.
وی خاطر نشان کرد: به هر حال، تشکیل سازمان بهینهسازی مصرف سوخت نتایجی راه به همراه داشته ولی تا به آن نتایج عالی برسیم، راه درازی در پیش داریم. شاید این انتظار که در این همایش به موفقیت برسیم انتظار دستبالایی باشد، اما طرح مسئله و مشکل در این سطح میتواند منجر به این شود که به دنبال راهحل باشیم.
مصرف صحیح انرژی، ملکه ذهن شهروندان و متخصصان شود
همچنین قائم مقام شهردار یزد در حاشیه این جلسه با تاکید بر اینکه اساسیترین بحث ما در حوزه مصرف انرژی مربوط به مباحث فرهنگی است، گفت: درواقع ما باید هم در ذهن شهروندان و هم در ذهن متخصصان خود این موضوع را جا بیندازیم که نگهداشت انرژی و مصرف صحیح آن یک الزام است و اگر این مهم ملکه ذهن شهروندان و متخصصان شود، توانستهایم یک گام بلند در بخش انرژی برداریم.
جعفر امین مقدم افزود: در بحث قوانین نیز ضوابط و قوانین خوبی در دنیا وجود دارد که میتوانیم آنها را بومیسازی کنیم و همچنین میتوانیم خودمان همافزایی جدی داشته باشیم. اما به هر حال فرهنگ سازی و جاانداختن این بحث به عنوان یک الزام میتواند قدم مثبت و بزرگی باشد.
اقدامات شهرداری، شرط کافی برای بهینه سازی نیست
وی در پاسخ به اینکه سازمانی مثل شهرداری چه نقشی میتواند در نهادینه کردن چنین الزاماتی در ساختمانسازی در شهرها ایفا کند، افزود: با توجه به نقش محوری و جدی شهرداریها در نظارت بر ساختوسازها یعنی معماری و شهرسازی، شهرداریها میتوانند تاثیرات جدی و عمدهای در این بخش داشته باشند.
امین مقدم با بیان اینکه این اقدامات شهرداری، شرط کافی برای موضوع بهینه سازی مصرف انرژی نیست، افزود: این مسئله کاملا یک مسئله بین بخشی است. ما هم باید در زمینه تدوین قوانین، در زمینه اجرا و هم در زمینه نظارت، در تمام حوزهها بین ارگانهای مسئول همافزایی داشته باشیم تا بتوانیم به یک شرایط ایدهآل و مطلوب برسیم.
وی در پاسخ به اینکه جمع شدن نهادهای متولی در این همایش تا چه حد می تواند در جلوگیری از عملکرد جزیرهای ارگانهای مسئول و افزایش تعامل بین آنها کمک کند، گفت: این همایش درواقع به عنوان یک برند مطرح میشود و واقعا هم به لحاظ موضوعی که انتخاب شده و هم به لحاظ نحوه برگزاری جای تقدیر دارد.
امین مقدم افزود: این تنوع سازمانها کار همایش را مقداری سخت و مدیریت آن را دشوار میکند، اما اگر مثل سابقه دو دوره قبل، در این همایش هم با نگاه به آینده، به همان ترتیب همافزایی و کنار هم بودنها و حرکت کردن در یک مسیر و متحد شدن درباره این مسئله بتواند کانالیزه و فرموله شود، به نظر میرسد در آینده نزدیک یک انسجام فکری و ذهنی در کشور برای بحث انرژی خواهیم داشت و در آن موقع یک قدم بزرگ برداشتهایم و تنها مسئله ما اجرای صحیح و منطقی امر است.
لزوم استفاده از روشهای نوین در معماری و شهرسازی جدید
وی همچنین با اشاره به اهمیت کاهش مصرف انرژی در معماری سنتی یزد گفت: از دیرباز شهر کهن یزد مجبور بود که به بحث بهینهسازی مصرف انرژی و راهکارهایی که بتواند در حوزه معماری و شهرسازی منجر به ذخیره انرژی شود، فکر بکند.
قائم مقام شهرداری یزد افزود: خوشبختانه پیشینه خوبی در این زمینه وجود دارد و اکنون باید با استفاده از روشهای نوین که اتفاقا جزو برنامههای این همایش است، بتوانیم در معماری و شهرسازی جدید، به نگهداشت انرژی توجه کنیم و به بحث انرژی در حد واقعی خود بها بدهیم.
وی با بیان اینکه در پنل شماره 6 به نحو بسیار خوبی به مباحث اجتماعی و فرهنگی مرتبط با این قضیه پرداخته شده بود تصریح کرد: ما در اینجا اعلام آمادگی کردیم که هم به عنوان عضو پنل و هم به عنوان نمونه پایلوت کشوری، مباحث علمی منبعث از این همایش را در یزد پایهگذاری و اجرایی کنیم.
چهارمین جلسه سیاستگذاری سومین همایش ملی ساختمان پایدار، به ریاست دکتر شکرچیزاده، رئیس مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی و با حضور جمعی از کارشناسان و مسئولان ذیربط در ساختمان مرکز تحقیقات برگزار شد.
لازم به یادآوری است، سومین همایش ملی ساختمان پایدار، مصرف بهینهسازی انرژی با همکاری سهجانبه مجتمع رسانهای راه و ساختمان، سازمان نظام مهندسی کشور و مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در روزهای 20 و 21 آباتماه برگزار می شود.
منبع : صما