با این حال به عقیده کارشناسان، ارائه تسهیلات خرید و ساخت مسکن در شهرهای بزرگ در خروج از رکود تاثیری ندارد، چون دولت باید تسهیلاتی با دوره بازپرداخت طولانی حداقل 25 ساله و با اقساط کم به متقاضیان ارائه دهد و تا زمانی که دولت و مجموعه وزارت راه و شهرسازی نپذیرند که تسهیلات خرید باید حداقل 70 درصد قیمت ملک را پوشش دهد، این تسهیلات پاسخگوی نیازها نخواهد بود.
سرمایهگذاری، حرف اول را در خرید مسکن میزند
در همین رابطه مدیر کل راه و شهرسازی استان کهگیلویه و بویراحمد درباره تاثیرات تسهیلات مسکن در رونق بازار مسکن گفت: طبق تاکید وزیر راه و شهرسازی، اگر تسهیلات مسکن طوری باشد که امکان خرید یک واحد مسکونی مناسب برای یک زوج فراهم باشد، قطعا در رونق بازار اثرگذار است.
حسن فدایی در گفت وگو با «صما» با بیان اینکه تسهیلات مسکن باید با قیمت مسکن در هر شهری مطابق باشد افزود: به عنوان مثال ممکن است با تسهیلات 50 یا 60 میلیون تومانی امکان خرید یک واحد مسکونی مناسب در شهرهای محروم کشور وجود داشته باشد، ولی عملا در شهرهای بزرگ خرید یک مسکن مناسب حداقل به 200 میلیون تومان تسهیلات نیاز دارد.
وی با بیان اینکه پرداخت 70 تا 75 درصد قیمت ملک در قالب تسهیلات، قطعا در رونق مسکن تاثیر بهسزایی دارد ادامه داد: البته ارائه تسهیلات 150میلیونی در یک شهر کوچک و محروم کارساز نیست، چون بحث بازپرداخت تسهیلات مطرح است و دریافتکنندگان باید توان بازپرداخت اقساط آن را داشته باشند که قطعا در شهرهای کوچک مشکل بازپرداخت ایجاد می شود.
فدایی اضافه کرد: از سوی دیگر در این شرایط یک حالت رانت ایجاد میشود، یعنی عملا ممکن است دریافت کنندگان با کمتر از نیمی از مبلغ وام، یک واحد مسکونی بخرند و با مابقی آن معامله کاذبی انجام دهند. لذا مبلغ تسهیلات در شهرهای کوچک را باید براساس ارزش ملک در نظر بگیرند.
وی در پاسخ به چگونگی تامین منابع مالی لازم از سوی بانکها برای ارائه تسهیلات گفت: سرمایهگذاری حرف اول را در بحث خرید مسکن میزند و اگر بانکها ملزم به پرداخت صفر تا صد منابع مالی باشند، قطعا نمیتوانند از عهده پرداخت تسهیلات برای تمامی متقاضیان بربیایند و سرمایه بانکها از طریق سرمایهگذاری مردم در بانکها تاحد زیادی قابل افزایش است.
فدایی همچنین درخصوص راهکار پیشنهادی برای خروج مسکن از رکود گفت: انبوهسازی در کشور باید رونق یابد، البته روش های دیگری برای این منظور باید اتخاذ شود، نه به این روش که بورسی در بازار مسکن ایجاد کنند که باز قیمت مسکن به طور ناگهانی بالا برود که امکان خرید برای متقاضیان واقعی مسکن وجود نداشته باشد و درمقابل عدهای سودهای کلان ببرند.
ساخت مسکن در بافتهای فرسوده، راهکار رونق بازار
همچنین مدیرکل راه و شهرسازی استان ایلام در این رابطه گفت: گشایش تسهیلات و ارائه وام 160 میلیونی در سطح پایتخت و تسهیلات60 و 40 میلیونی در استانهای دیگر میتواند بهعنوان یکی از مولفههای اصلی در رونق بخش مسکن تاثیرگذار باشد.
سیدکمال الدین میرجعفریان در گفت وگو با «صما» درباره موانع استقبال مردم از تسهیلات مسکن افزود: یکی از عمدهترین موانع در این مسیر بحث اسناد و تضامینی است که بانکها مطالبه میکنند و تسهیل این موضوع و جذب متقاضیان، همکاری بانکها را میطلبد.
وی همچنین یکی از راهکارهای اساسی برای خروج از رکود مسکن را اعطای تسهیلات بافتهای فرسوده دانست و گفت: در قانون بودجه برای این موضوع هدفگذاری شده و یارانه سهم دولتی را برای آن لحاظ کردهاند که اگر عملی و برای متقاضیان ایجاد اعتماد شود، میتواند رغبت مردم را برای استفاده از آن افزایش دهد.
میرجعفریان ادامه داد: هم اکنون ساخت 300 هزار واحد مسکونی مخصوصا در بافتهای فرسوده هدفگذاری شده و دولت گشایش مالی را برای این موضوع ایجاد کرده است و مسلما بهره برداری نیازمندان مسکن از واحدهای احداث شده در این بافتها، تحرک چشمگیری را در سطح استانها و شهرهای کشور فراهم خواهد کرد.
وی با بیان اینکه 33 درصد از تحرک اقتصادی وابسته به صنعت مسکن است و یکی از مولفههای اصلی تحرک بازار مسکن تامین تسهیلات و نقدینگی است، اظهار امیدواری کرد: با گشایش مسیر تسهیلات مسکن، تحولی در رونق این صنعت اتفاق بیفتد.
انبوهسازان رغبتی برای ساخت مسکن ندارند
علاوه بر این مدیر کل راه و شهرسازی استان فارس به خبرنگار «صما» گفت: علیرغم تشکیل جلسات متعدد در استان فارس با حضور انبوهسازان و مسئولان بانک مسکن و پیشبینی تسهیلات مسکن، ولی به دلیل رکود موجود در بازار و عدم رغبت به خرید مسکن از سوی متقاضیان، انبوهسازان رغبت چندانی ندارند که به صورت جدی وارد ساخت و تولید مسکن شوند.
خداداد مقبلی با اعلام اینکه بانک مسکن در ارتباط با پرداخت تسهیلات به صورت جدی اعلام آمادگی کرده است ادامه داد: البته حرکتهایی در این بخش شروع شده، ولی به لحاظ عدم تمایل متقاضیان جهت خرید، سازندگان و انبوهسازان راغب نیستند که در حوزه تولید و ساخت مسکن گامی بردارند و نیاز به امیدواری زیادی در بخش اقتصادی است.
وی با اشاره به نیاز بالای استان فارس به مسکن افزود: تلاش ما بر این است که تا پایان سال انبوهسازان را به مشارکت جدیتر در حوزه ساخت و ساز تشویق و رونق اقتصادی برای متقاضیان مسکن ایجاد کنیم و برای ورود بخش خصوصی که عمدتا شامل انبوهسازان هستند، زمینهسازی با اعطای تسهیلات مسکن و حمایت و برنامهریزی دولت نیاز است.
مقبلی در پاسخ به اینکه چه میزان تسهیلات مسکن در این استان پرداخت شده است گفت: در این راستا بانکها از جمله بانک مسکن اعلام آمادگی کردهاند و تسهیلات کمابیش به متقاضیان پرداخت شده، ولی به اطلاعرسانی بیشتری از سوی رسانههای کثیرالانتشار و جمعی مخصوصا صداوسیما در ارتباط با نحوه پرداخت و اعلام آمادگی بانکها نیاز است و اطلاعرسانی در این بخش کم بوده است.
این مسئول در ادامه در ارتباط با میزان سود و اقساط بالای این تسهیلات گفت: با توجه به اظهارات دکتر آخوندی در شورای اداری استان فارس در جریان سفر به این استان، قرار بر کاهش سود بانکی تسهیلات مسکن شده و دولت تلاش دارد تا کارمزد و سود بانکی کاهش یابد.
وی افزود: ضمن اینکه انتظار برای کاهش هرچه بیشتر سود بانکی و صرفه اقتصادی، یکی از دلایلی است که موجب شده تا بخش خصوصی رغبت به فعالیت و مردم رغبت برای دریافت تسهیلات نداشته باشند.
مقبلی درباره راهکار پیشنهادی برای رونق بازار و خروج مسکن از رکود تصریح کرد: در وهله اول بحث بهبود اقتصادی کشور مطرح است تا بهتبع آن وضعیت اقتصادی و درآمد مردم هم رونق پیدا کند که مردم راغب باشند تا در بحث ساخت و هم خرید مشارکت کنند و تعادل عرضه و تقاضا ایجاد شود.
وی با بیان اینکه هم اکنون شرایط اقتصادی پایدار و ایدهآل نیست خاطرنشان کرد: انتظاری که مردم از شرایط اقتصادی دارند، باعث میشود که در حوزه ساخت و خرید مسکن علاقهمندی نشان ندهند و در صورت داشتن نقدینگی، چرخه خرید و ساخت تغییر میکند.